Ekenäs har fått ett Solhus!  Nu kan ni gå och ladda era telefoner och vila era ben i det lilla lusthuset som vi döpt till Solhuset. Spännande skulle vara att höra om andra liknande initiativ runt om i Finland och världen.  De första solenergi telefon-tankningsstationerna började poppa upp för kanske sådär 5 – 6 år sen och först var de designade av universitetsstuderande som experimenterade med solenergi. 

Bakgrund

Under perioden då jag, Ylva Rancken-Lutz, jobbade som projektledare för Ekenäs StoryWalk – ett 6 månaders Leader finansierat projekt på Yrkeshögskolan Novia – fick jag idén om ett takbetäckt picknickbord med bänkar och solpanel på taket som både skulle fungera som en picknickplats men också som en tankningsstation för mobiltelefoner. Idén kom till mig efter att jag märkt att juicen i telefonen tog slut rätt snabbt när jag vandrade på våra ljud- och bildpromenader. Jag kom därför till slutsatsen att alla som går promenaderna borde erbjudas ett ställe där de kan ladda sin telefon eller platta. 

Lektor och handledare Towe Andersson på Novia blev ivrig över projektet och likaså stadens trädgårdsmästare Joacim Mäkelä när jag berättade om idén. Eftersom jag förstått att Ekenäs Energi är progressiva gällande solenergi kontaktade jag dem och efter ett möte blev det klart att Ekenäs Energi donerar solpanelerna och elinstallationerna.

Detta har nu varit ett projekt i startgroparna sen våren 2017 men nu hösten 2018 är vi verkligen i gång efter lokal sponsorering och crowd sourcing. Andra sponsorer har varit

Det är ett verkligt roligt projekt att jobba med och att tänka sig att Raseborg kommer att som enda staden i Finland (som vi vet om) att ha en allmän laddningsstation mitt i stan och ett vackert smart solhus!

Platsen blev också den bästa tänkbara tror jag – mitt i skol- och sportkvarteret och geografiskt precis där ett par av Ekenäs StoryWalk vandringarna också går så att vandrare kan äta sin medhavda picknick och vila benen medan de laddar telefonen.

 

Västranyland artikel om projektet.

Solhuset kartan
Här i Skepparträdgårdens östra hörn placeras Solhuset våren 2019.

På fredag besökte jag hallen i Horsbäck för att titta på hur byggandet framskridit och för att dokumentera processen. Projektgruppen höll på att lägga tak på Solhuset och på samma gång installerades elledningarna av Ekenäs Energi. Solhuset såg fantastiskt ut och jag ser fram emot invigningen i Skepparträdgården i vår.

IMG_4126
Ylva på besök i bygghallen november 2018

En kortfilm om processen.

One thought on “Ekenäs Solhus – ett sammarbetsprojekt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s