Välkomna att dela Ekenäs StoryWalks med oss!

Skitviken Ranckens

Vi utvecklar från hösten 2017 Ekenäs StoryWalks ljud- och bildpromenaderna så håll koll på den här sidan så får du uppdateringar. Du kan höra dem i din smarttelefon, på en pekplatta eller följa dem på datorn.

Ekenäs StoryWalks är platsspecifika ljud- och fotopromenader man kan lyssna till i en smarttelefon eller på en pekplatta medan man vandrar runt i Ekenäs. Pilotpromenaden skapade arbetsgruppen under år 2016 då vi hade FoU stöd från European Cultural Foundation.

Under hösten 2017 skapade Ylva Rancken-Lutz Ekenäs StoryWalks första bild och ljud-promenad – Ylvas Barckens Udde. Den röda tråden är hennes pappa Rurik Ranckens foton från 50- och 60 talets Ekenäs. Hon väver också in egna barndomsminnen från Barckens udde och reflektioner om staden som sociologiskt fenomen kopplat till de aktuella fotona och platserna.

Skitviken Ranckens

Till Bokkalaset i Ekenäs 2017  lanserade vi den andra ljud-promenaden och den första författarpromenaden! Den handlar om plats och poesi, förvirring och frenesi. Vad och hur, lär man sig om nya platser man besöker, och hur är det med platser som inte är nya – hur utvecklas ens förståelse för och av dem när man sätter ord på upplevelser? Ljudpromenaden Om oss och kring oss, uppdateras under november och december

Skärmavbild 2017-11-09 kl. 12.16.49

Sedan ett drygt år tillbaka driver författarna Jolin Slotte och Heidi von Wright det konstnärliga projektet Om oss och kring oss. Det är en chodd (en chatpodd) som finns att ta del av på www.omossochkringoss.wordpress.com. Där lägger Slotte och von Wright upp text- bild- och ljudfiler som kommenterar samtiden – ja, rätt och slätt ÄR samtid. Ljudpromenaden i Ekenäs är den första chodden i ljudformat.

********

Den andra författarpromenaden är skapad av Magnus Cederlöf. Han gav hösten 2017 ut boken ”Från Flemingsgatan till Pehr Sommars gata” som handlar om 20 personer som har hedrats med ett gatunamn i Ekenäs centrum. I sin första ljudpromenad tar han oss med för att träffa några av dessa personer och berättar hur de var på sitt sätt lämnat fotavtryck i staden.

Vy vattentornet
Vad heter gatan? Promenad utgående från några gatunamn

 

Arbetsgruppens mål är att Ekenäs StoryWalks småningom kommer att omfatta många olika sorters narrativa promenader bestående av berättelser och foton av både invånare och sakkunniga.

********

Arbetsgruppen har hittills fått stöd av Ekenäs stads kulturnämnd, Otto Malms fond och Svenska folkskolans vänner för att utveckla StoryWalk konceptet.

 

Länk till appen som behövs hittar du här.

Skärmavbild 2017-10-09 kl. 19.33.39
Skanna QR koden så kommer du till promenaderna.

 

Hör av dig om du är intresserad av att göra en promenad själv eller med en grupp.

In English

We are creating StoryWalks in Ekenäs – right now, the two published are in Swedish but we are aiming at creating StoryWalks in many different languages. Maybe you want to make one? You find our contact information above.

Advertisements